Dziś kolejna niespodzianka – cudne kolczyki sutasz o wdzięcznej nazwie Wiśnie w czekoladzie, czyli kolejny pomysł jak wykorzystać nasze metalowe bazy.

Sutasz nie musi być ciężki, pełny. Dowód na to daje Wam autorka dzisiejszego tutorialu, czyli Magdalena Czeretowicz. Wykonane przez nią kolczyki są lekkie m.in. dzięki użyciu naszych metalowych baz. Prosta forma jest łatwa do wykonania, ale efekt nie jest banalny. Zresztą oceńcie sami 😉

kolczyki sutasz

Do wykonania kolczyków potrzebne będą:

  • Bazy metalowe łezki w kolorze złotym 14×20 mm – 2 szt.
  • Sznurek do sutaszu acetatowy 3 mm wiśniowy – 2 m
  • Sznurek do sutaszu acetatowy 3 mm gorzka czekolada – 1 m
  • Hematyt platerowany krążek diamentowy brązowy 12×4 mm – 2 szt.
  • Swarovski pear-shaped 16mm golden shadow – 2 szt.
  • Hematyt kulki fasetowane brązowe 2mm
  • Koraliki Toho Round 11/0 Opaque-Rainbow Frosted
  • Koraliki TOHO Round Gold-Lustered Raspberry 15/0
  • Koraliki Miyuki Delica Metallic Dark Steel 11/0
  • Mata ze skóry ekologicznej gorzka czekolada 20x30cm
  • Bigle w kolorze antycznego brązu
  • Nić monofilowa przejrzysta 0.12 mm
  • Igła do wyszywania koralikami rozmiar 12
  • Klej B-7000

To co, zaczynamy?

Kroki 1 i 2

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 1. 

Tworzenie naszych kolczyków zaczynamy od obszycia hematytowego krążka. Będzie to tzw. „omega”. Przygotuj 4 kawałki sznurka sutaszowego ok.15 cm każdy – 3x wiśniowy i 1x gorzka czekolada. Układając sznurki pamiętaj o prawej i lewej ich stronie i sprawdź czy „jodełka” jest ułożona w tym samym kierunku.

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 2. 

Szyjemy „omegę”. Sznurki zszyj dość gęsto nadając kształt krążka, który co jakiś czas przykładaj aby sprawdzić czy sznurki dobrze trzymają formę.

Krok 3

Włóż krążek i przeszyj go przez środek, następnie zszyj „omegę” ciasno oplatając krążek. W powstałą przy zszyciu dziurkę wszyj hematytowy koralik 2mm (zdj. 4,5,6)

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 4

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 5

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 6

Krok 4

Następnym krokiem będzie wykonanie tzw. „ślimaczków”. Rozdziel sznurki na dwie części po cztery sznurki. Przebij się igłą najbliżej zszytych sznurków i uformuj „ślimaczka”. W środek wszyj hematytowy koralik 2mm. Kontynuuj zszywanie sznurków na lewą stronę kolczyka. (zdj. 7,8,9).
W ten sam sposób uszyj „ślimaczka” z drugiej strony. Zszyj ze sobą wszystkie sznurki, nadmiar odetnij (zdj. 10) a pomiędzy „ślimaczki” wszyj znów 2mm koralik (zdj.11)

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 7

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 8

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 9

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 10

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 11

Krok 5

Przebij się igłą tuż przy górnej krawędzi „ślimaczka” i nabierz kilkanaście koralików TOHO 15/0 (powinno ich być tyle aby sięgnęły do połowy „omegi”) następnie załóż bigiel i wbij się w sznurki tuż za nim. Przeszyj go kilkakrotnie, po czym znów nabierz kilkanaście koralików TOHO 15/0 i obszyj nimi „omegę” aż do górnej krawędzi drugiego „ślimaczka”. Przeszyj kilkakrotnie wszystkie koraliki wraz z biglem (zdj. 12,13,14)
Górna część kolczyka jest gotowa.

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 12

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 13

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 14

Krok 6

Zabieramy się za szycie dolnej części – tym razem „omega” będzie wykonana na metalowej bazie w kształcie łezki. Przygotuj 4 kawałki sznurka sutaszowego ok.19 cm każdy – 3x wiśniowy i 1x gorzka czekolada. Pamiętaj o „jodełce” oraz prawej i lewej stronie sznurków. Ponownie zszyj gęsto sznurki, przykładaj często bazę formując w ten sposób kształt łezki (zdj. 15,16)
Po zszyciu sznurków, umieść w nich metalową łezkę i przyszyj ją wbijając igłę w sznurki z przodu bazy, następnie przechodząc przez bazę i wbijając się w sznurki z tyłu bazy (zdj. 17,18) Staraj się to robić w równych odstępach aby na bazie powstał równy wzorek. „Ślimaczki” uszyj w taki sam sposób jak w górnej „omedze”. Pomiędzy „ślimaczki” wszyj 2x 2mm koralik jak na zdjęciu (zdj. 19).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 15

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 16

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 17

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 18 

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 19

Krok 7

Dolną „omegę” obszyj koralikami TOHO 15/0 zaczynając od 3 koralików, następnie wbij się w sznurki od spodu przechodząc przez ostatni dodany koralik, nabierz 2 TOHO 15/0 i wszyj. Kontynuuj obszywanie w ten sposób dookoła „omegi” (zdj.20,21,22).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 20

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 21

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Zdj. 22

Kroki 8 i 9

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 8, zdj. 23

Kolejnym krokiem będzie przyszycie kryształka do dolnej części kolczyka. Kryształek naszyj na sznurki z przodu elementu zasłaniając dziurkę 1x Miyuki 11/0 (zdj.23).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 9, zdj. 24

Teraz chaotycznie po obu stronach kryształka przyszywaj na sznurki koraliki TOHO 11/0 i Miyuki 11/0. Przebij się igłą na przód sznurków, nabierz 1x TOHO 11/0 i 1x Miyuki 11/0, przejdź igłą jeszcze raz przez TOHO 11/0 i wbij się w sznurek (zdj.24,25).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 9, zdj. 25

Kroki 10 i 11

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 10, zdj. 26

Koraliki możesz wszywać asymetrycznie, tzn. po jednej stronie kryształka naszyj ich więcej, zasłaniając większą powierzchnię sznurków niż po drugiej. Szyjąc w ten sposób pamiętaj, że przy drugim kolczyku musisz wykonać jego lustrzane odbicie (zdj.26).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 11, zdj. 27

Kiedy drugi element jest już gotowy, połącz ze sobą obydwie omegi przyszywając ich „ślimaczki” do siebie. Kolczyki są już prawie gotowe. Pozostało nam wykończenie tyłu (zdj.27). Możesz go podkleić punktowo ekoskórką, filcem lub innym materiałem w odpowiednio dobranym kolorze (zdj.28).

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

Krok 11, zdj. 28

kolczyki sutasz Wiśnie w czekoladzie

I gotowe! Tutorial na kolczyki sutasz o wdzięcznej nazwie Wiśnie w czekoladzie przygotowała dla Was Magdalena Czeretowicz, która tworzy sutaszowe cuda pod marką MagdalenaSoutache. Żona, mama i pani z przedszkola ? kochająca książki i podróże. Od zawsze coś tworzyłam… ale dopiero sutasz – trzy lata temu skradł moje serce i zawładnął prawie całym moim „wolnym” czasem.

Jeżeli postanowisz zrobić własną wersję tych kolczyków, koniecznie daj nam znać drogą mailową lub oznaczając nas na Instagramie lub Facebooku.